Objektivy s ostrým podáním se dají přehazovat vidlema, hezký bokeh načrtnou taktéž ledasjaká sklíčka. Najít charakterní kousek - ať už to znamená cokoli - může být sice občas oříšek, ale jde to. Co však exemplář sdružující všechny tyto vlastnosti naráz a ještě navíc s hodně krutopřísným názvem? Inu, dovolte mi, tramtadadá, představit - Raptar!

Některým věcem a výrobcům se i přes jejich nesporné kvality a přínosy nepovede prokousat do širšího povědomí a tak, lidově řečeno, proletí pod radarem. A to i je případ Aldisu, fy. dlící ve stínech tehdejších hegemonů, jíž by byla škoda přehlédnout.

Sváteční časy si žádají sváteční článek. Něco mimořádně neobyčejného - titána vyvanulých dob a velmistra zašlých umění. Pevněji sevřete punč, dámy nechť potlačí výkřik, páni uctivě smeknou. Přichází Sinar.

Máte doma oltář zasvěcený impresionismu? V dýmu vonných tyčinek na vás svrchu rozpitě shlíží autoportréty Renoira a Moneta a ke spánku se ukládáte pod Hvězdnou nocí za tónů Debussyho? Pak mám pro vás dobré zprávy - dá se to nejen malovat či skládat, ale i fotografovat. Říká se tomu piktorialismus a léčit se to nedá.

Rádi byste německou Linhof Super Techniku, ale nechce se vám za ni solit? Řešením je britská Linhof Super Technika! Doporučuje 10/10 Angličanů, 0/10 Němců, 9/10 zubařů a 1/1 Jiří Zouharů.

Můžete zde na webu narazit na povídání o běžných, vzácnějších ale i dočista raritních věcech. Nicméně dnešní objektiv a hvězda článku se přecijen obvyklým mustrům vymyká - je totiž s největší pravděpodobností jediným svého druhu na světě. Takže i naší sluneční soustavě. Galaxii. Vesmíru!

Seshora do vás praží nelítostný žlutý gril a vy nevíte, z jaké houštiny na vás skočí krokodýl, tygr nebo prodejce suvenýrů. Došlo pivo, cesty se klikatí kamsi do neznáma a na mysl se derou scény z Coppolovy Apokalypsy. A do toho všeho, jako by to snad nestačilo, jste fotograf. A to znamená jediné - vyhodit z bagáže zbytečnosti jako je...

Komplikovaný název, ale jednoduchý stroj. Reportážní iterace z dlouhé a vznešené pokrevní linie, jež po dekády neotřesitelně dominovala svému odvětví.

#1 FKD 13x18cm

29.08.2023

Na vaše poprvé se nezapomíná. Konečně ho přestanete doma do zblbnutí leštit a ohrabávat, ale najdete odhodlání vytáhnout ho venku a za zvědavého očumování kolemjdoucích postavit. Mne se to povedlo na hřbitově a nešlo o nic jiného než dřeváka FKD 13x18cm.

Máme maličké objektivy. O něco větší. Pak takový střední, ještě větší a největší. A pak existují ty úplně nejobřejší - a tohle je jeden z nich. Interní krycí názvy jsou "vobří vobluda", "leviathan", a "podej mi tu věc."

Některé objektivy za sebou mají tajemnější minulost než jiné. To je i případ tohoto Dallmeyeru 360mm f4.5, který byl dle korunky vyražené na těle vyroben pro RAF, neboli britské královské letectvo.

Tentokrát si povíme o ničem menším než obřím Schneider-Kreuznach Repro-Claron 610mm f9! Vyrobeno bylo jen něco přes 400 kusů a je setsakramentsky velký, těžký a radiokativní.

Vítejte u prvního dílu mého seriálu o starých divno-foto-krámech, o který jste se nikdo neprosili, ale stejně vám to povím.